一般來說,年紀愈大嘅單身朋友,面對”市場”嘅競爭力就愈來愈細,只會感覺愈來愈難搵到另一半,有時甚至連擴闊朋友圈子都有難度,基本上好多超過38歲嘅單身人士直頭已經放棄咗,唔再考慮結婚。

其實而家市面上有好多婚姻介紹平台,可以幫大家認識性格類似嘅朋友,更直接更精準配對正在尋找婚姻嘅單身人士。利用婚姻平台雖然係付費服務,但可以直接節省時間成本及避免因工作環境關係無法擴闊朋友圈子去認識異性。而且大家有相同目標(尋找婚姻對象),因此大家彼此更積極認識大家!

根據我哋經驗,年齡愈大的單身朋友雖然經驗同閱歷較高而有特定要求,但相對更講究穩定嘅婚姻關係,因而對關係更認真,撮成的機會率往往比年輕會員更高。曾經有經歷婚姻失敗的一位46歲中年女士,一度對男性及婚姻徹底失望,及後發現好男人其實仍然佔大多數,亦不再折磨自己,鼓起勇氣重新再開始關係,並接受婚姻介紹平台的顧問意見改善負面情緒及進行伴侶配對活動,結識現時50歲的男朋友。

當然最後嘅問題就係有幾想尋找另一半。根據人嘅行為心理,如果心態上認為自己唔會成功,只會做出避免失敗或安慰自己嘅行為,而唔會主動尋求解法方法並旦努力嘗試,沒有踏出第一步又點會成功。因此心態最終會決定你能否成功認識另一半。即使最終仍然未能尋找最適合的另一半,起碼唔會後悔未認真嘗試過就放棄,因為可能呢刻只係暫時未遇上一個互相認識大家嘅機會,而呢個機會可能下一秒就出現……

Whatsapp諮詢   |   立即致電